Verantwoord zonnen

DE WAARHEID OVER ZONLICHT EN VITAMINE D

De waarheid over zonlicht en vitamine D

woensdag 15 februari 2017 – Zonlicht veroorzaakt huidkanker. Dat is iets wat we maar al te vaak te horen krijgen. Ik zou wel gek zijn om te zeggen dat het niet zo is. Maar wat als precies het tegenovergestelde waar is? Dat zonlicht huidkanker voorkomt en dat zonlicht preventief werkt voor meerdere vormen van kanker. Door jaren van campagne en voorlichting zullen veel mensen je voor gek verklaren bij het uiten van deze beweringen. Maar wat is nu waarheid? Tijd om de feiten op een rij te zetten.

Zonlicht alléén veroorzaakt geen huidkanker

 

Er is ons maar al te vaak verteld dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Hierbij wordt gedacht in één oorzaak, één gevolg. Uit onderzoek blijkt echter dat er meerdere variabelen in het spel zijn in de ontwikkeling van huidkanker, met als meest belangrijke factor een vitaminetekort. Bij een vitaminetekort verbrand je veel sneller bij blootstelling aan de zon. Je huid is hierdoor minder in staat zich te beschermen tegen verbranding. Daarbij kan je lichaam zich veel minder goed genezen bij een tekort aan vitaminen waardoor de ontwikkeling van huidkanker zich kan gaan manifesteren. Er zijn veel mensen die zich bewust zijn van deze gevaren en smeren zich dik in met een hoge factor synthetische zonnebrandcrème. Dit is echter niet de meest verstandige oplossing om je te beschermen tegen de zon.

 

Het probleem met synthetische zonnebrandcrème

 

De meest verkrijgbare zonnebrandcrèmes zijn ronduit schadelijk voor je gezondheid. Vele van deze crèmes bevatten nano-deeltjes. Nanodeeltjes worden in zonnebrand gebruikt vanwege de uv-werende werking. Door het extreem kleine formaat van nanodeeltjes (ze kunnen cellen in en uit) hebben ze mogelijke kankerverwekkende bij-effecten en veroorzaken ze zelfs mutaties in het DNA. Daarnaast zitten er in de meeste supermarkt- en drogisterijzonnebrandproducten allerlei chemische componenten die een potentieel gevaar voor de gezondheid vormen. Ze woekeren van de vrije radicalen en stimuleren de celafbraak wat juist kan leiden tot huidkanker in plaats van dat het er tegen beschermt. In de regel is het zo dat als een zonnebrandcrème slecht uitsmeert en er een witte laag achterblijft, deze de MINSTE nano-deeltjes bevat.

Het beste kun je dus kiezen voor een natuurlijke zonnebrandcrème op basis van huidbeschermende bestanddelen uit de natuur, zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen. Deze zijn o.a. in de natuurwinkel te koop.

 

Zonnebanken zijn slecht

 

Nog een leugen die ons maar al te vaak verteld is. “Zonnebanken verhoogt het risico op huidkanker, het is slecht en we moeten het zoveel mogelijk vermijden”. Dit is trouwens door dezelfde mensen verteld die ons zonnebrandcrème proberen te verkopen. Maar wat blijkt? Ook zonnebanken helpen ons bij de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, dus zonnebanken zijn niet per definitie slecht. Sterker nog: het stelt ons in staat om op een verantwoorde manier vitamine D aan te maken. Door je zonnebanksessie af te stemmen op je huidtype, voorkom je verbranding. Dit is iets wat op een zomerse dag op het strand een stuk lastiger is.

Vooral in de winter heeft de zon niet de minimale benodigde kracht (3) om vitamine D in onze huid te produceren. Bovendien heeft Nederland al een ongunstige breedtegraadligging. Het gevolg? Iedereen wordt ziek en verkouden in de winter. Toeval? Nee! Een vitamine D tekort is in veel gevallen de oorzaak waarom we verkouden worden of de griep krijgen. Vitamine D helpt griep en verkoudheid beter voorkomen dan welk medicijn of griepprik dan ook. Klink logisch toch? Hoe vaak ben je in de zomer verkouden of heb je de griep? Juist, vrijwel nooit. Maar wanneer heb je extra vitamine D nodig? Een handig geheugensteuntje om te onthouden is dat elke maand met de letter ‘R’ te weinig zonlicht biedt voor de aanmaak van voldoende vitamine D.

Als kanttekening moet ik erbij zeggen dat slechte voeding in combinatie met zonnebanken een slecht idee is. Zoals eerder verteld draagt slechte voeding i.c.m. zonlicht WEL bij aan de ontwikkeling van huidkanker. Dus zorg dat je gezonde voeding binnen krijgt: groente, fruit, superfoods, kruiden en veel antioxidanten die je kunnen beschermen. Gezonde voeding EN voldoende vitamine D maken je lichaam enorm krachtig!

 

Nog meer voordelen van vitamine D

 

Voldoende vitamine D reduceert de kans op het krijgen van kanker met 78%. Om deze reden wordt het ook wel gezien als de belangrijkste vitamine in de voorkoming van kanker (inclusief huidkanker)! De meeste tumoren groeien dan ook in de wintermaanden doordat er te weinig vitamine D in ons lichaam aanwezig is. Daarnaast heeft vitamine D ook nog eens een positieve rol in de preventie van hart- en vaatziekten, verschillende auto-immuun ziekten, diabetes, overgewicht en depressies. Én het zorgt voor sterkere botten omdat zonder vitamine D ons lichaam geen calcium kan opnemen.

Mensen met een donkerdere huid hebben minder kans op huidverbranding omdat de huid een ingebouwde bescherming biedt tegen UV licht. Het nadeel hierbij is dat veel mensen met een donkere huidkleur sneller een vitamine D tekort ontwikkelen, met alle gevolgen van dien! Uit een Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat 80% van alle Afro-Amerikanen een vitamine D tekort hebben. Van de totale populatie heeft meer dan 30% een vitamine D tekort.

 

Hoe krijg ik voldoende vitamine D binnen?

 

Dus zonlicht alléén veroorzaakt geen huidkanker. Zonlicht in combinatie met een voedingstekort kan dit wél veroorzaken. Als tegenstelling kun je zeggen dat gezonde voeding in combinatie met zonlicht, verschillende vormen van kanker kan voorkomen door de aanmaak van vitamine D. In de wintermaanden kun je gebruik maken van een vitamine D supplement. Deze zijn zeer goedkoop en geven je enorme voordelen. Kies wel voor minimaal 2000IU per dag (voor donkere mensen het dubbele). Of ga in de wintermaanden regelmatig, maar op een verantwoordelijke manier onder de zonnebank. Probeer het en kijk wat het met je doet!